Robin Keemink
Analist KCHL

Robin is analist in het laboratorium en houdt ervan om dingen uit te zoeken

Wat ik zie bij VieCuri?
Een baan die ertoe doet…
en waar ik iedere dag voldoening 
uit haal

 

Robin Keemink (30) werkt inmiddels 6 jaar in het laboratorium van VieCuri Medisch Centrum als Analist KCHL. Na de havo studeerde hij eerst Informatica, maar dat was niet helemaal wat hij zocht en hij besloot verder te zoeken. Aangezien zijn vader vroeger ook  Klinisch Analist was, leek hem dit wel wat. Zo koos hij voor het Summa College in Eindhoven, waar hij de opleiding MLO afrondde.


“Mijn werk in het laboratorium houdt in dat ik me bezighoud met al het bloedonderzoek voor het ziekenhuis. Daarnaast verzorgen we ook het onderzoek naar onder meer urine, hersenvocht en ontlasting. Ik ben gespecialiseerd in speciaal transfusieonderzoek en witte bloedceltellingen. Daarbij onderzoek ik bloed waarbij de witte bloedcellen ongewone afwijkingen vertonen.

 


Ik vind het fijn om mensen de juiste zorg te kunnen bieden. Er zijn meer dan 100 soorten bloed en wanneer een bloedtransfusie plaats moet vinden, zorg ik er mede voor dat patiënten het juiste bloed krijgen toegediend. Soms vereist dat een heel onderzoek om erachter te komen welk bloed een patiënt mag krijgen. Daarnaast verrichten we speurwerk als er zich afwijkingen voordoen in het bloed. Het is dan aan ons om te onderzoeken wat hier de oorzaak van is. Ik leer nog altijd bij over hoe complex bloed is en vind de bijzondere afwijkingen die we soms tegenkomen heel interessant.

 

“Ik leer nog elke dag bij over hoe complex bloed is en vind de bijzondere afwijkingen die we soms tegenkomen heel interessant”

Mijn vriendin werkt in de kinderopvang, dus we werken beiden in de zorg. Toch is ons werk erg verschillend. Terwijl zij veel meer in de verzorgende hoek zit, heb ik juist heel weinig contact met patiënten, alleen als we ’s ochtends bloedprikken op de verpleegafdelingen, en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Ik ben liever analytisch bezig en zoek graag uit hoe dingen in elkaar zitten. Ook ben ik vrij precies en dat komt goed van pas in het lab, waar we heel zorgvuldig te werk moeten gaan. Het is ook belangrijk in dit vak dat je ruimdenkend bent en nooit zomaar uitgaat van een resultaat, maar dat je het ook altijd bevraagt. Mijn broer werkte voorheen ook als analist bij mij in het team, dus als we samen met mijn vader aan tafel zitten thuis, praten we honderduit over het vak. Het is mooi om dat met ze te kunnen delen.

Als ik vrij ben, hou ik van actief bezig zijn. Ik fitness vier keer in de week en daarnaast train ik met mijn Duitse herdershond om hem op te leiden tot IGP-hond, een soort sport-opleiding voor bepaalde hondenrassen. Hij leert dan goed te speuren, verdedigen en gehoorzaam te zijn. Ik doe het echt voor de hobby, het is een mooie uitdaging voor mijn hond en ik vind het zelf heel tof om te doen.

Het contact met mijn collega’s vind ik één van de leukste aspecten van mijn baan. Ik heb een tijdje elders gewerkt, en die band met collega’s was iets wat ik meteen miste. En het is misschien ongewoon, maar ik houd heel erg van de avond- en nachtdiensten. Als ik avonddienst heb, kan ik namelijk uitslapen en heb ik overdag veel tijd voor mezelf, en ook bij een nachtdienst heb ik het gevoel dat ik een hele dag extra heb. Je slaapt een nacht wat minder, maar je krijgt er goed voor betaald en ook veel vrije tijd voor terug. Voorheen was ik een tijdlang vakspecialist transfusie. In de toekomst lijkt het me leuk om weer deze functie uit te oefenen, of om wellicht ooit teamleider te worden. Het ziekenhuis biedt in ieder geval veel doorgroeimogelijkheden voor mij.”


“Ik houd van de avond- en nachtdiensten, omdat je er goed voor krijgt betaald en er veel vrije tijd voor terugkrijgt”