Paul Achten
Senior Adviseur Mens en Ontwikkeling

Paul begeleidt managers en medewerkers bij organisatie- en personeelsvraagstukken

Wat ik zie bij VieCuri?
Een warme en diverse omgeving, waarin ik als mens en professional kan blijven groeien

Paul Achten stelt zich als Senior Adviseur Mens en Ontwikkeling bij VieCuri dagelijks de vraag: hoe kunnen mensen slim, fijn en duurzaam samenwerken? Hij adviseert managers over de inrichting van de organisatie en over alle vraagstukken die kunnen spelen rondom medewerkers. Zijn ervaring als HR-manager en in de sociale zekerheid helpen om zich in te leven in alle lagen en afdelingen van de organisatie van VieCuri.

“Het beeld van HR-management is soms dat je veel bezig bent met werving en selectie, maar niets is minder waar. Ik denk wel mee bij sleutelposities, maar het aannemen van nieuwe mensen gebeurt voornamelijk bij Recruitment. Waar ik me vooral mee bezighoud, is de inrichting van de organisatie en het maken van nieuw beleid. Ik ben dus dagelijks bezig met vragen als: Hoe zet je mensen slim bij elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat de werkdruk niet te hoog wordt? Welke manier van communiceren werkt prettig? Hoe zorgen we dat mensen kunnen doen waar ze goed in zijn en dat ze de middelen hebben om vooruit te kunnen? Vanuit deze vragen maken we beleid en verbeteren we bestaande processen en procedures. Daarnaast begeleid ik bij conflictsituaties en help ik teams die vastlopen weer op gang.

 

Naast de groeiende interne kennis die we omzetten in nieuw beleid, hebben we ook te maken met een continu veranderende samenleving en zorgwereld. Die zijn beide totaal anders dan 10 jaar geleden, wat maakt dat we de puzzel steeds opnieuw moeten leggen en blijven nadenken over de vraag: wat heeft onze organisatie nodig en wat voor medewerkers en specialismen dienen we in huis te hebben?

 

“Hoe zet je mensen slim bij elkaar, zodat ze goed samenwerken en prettig communiceren zonder dat de werkdruk te hoog wordt?"

Om te zorgen dat medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen goed met elkaar kunnen samenwerken, is het belangrijk dat ze elkaar kunnen vinden en begrijpen. Alles draait daarbij om goede communicatie. Je wil niet dat er een toren van Babel ontstaat, waarbij afdelingen naast elkaar communiceren. Ik zie het dan ook als mijn taak om me in te kunnen leven in zowel de mensen op de vloer als de mensen in de managementfuncties en alles daartussenin. Op die manier kan ik waar nodig verbindingen leggen tussen mensen en helpen bij het verspreiden van kennis en kunde van de ene laag naar de andere. Dit is belangrijk om de organisatie steeds verder te kunnen ontwikkelen.

Ik ga graag met verschillende mensen om en kan eigenlijk met iedereen goed overweg. Dat komt natuurlijk van pas in deze functie. Daarnaast ben ik gevoelig voor sfeer en hou ik van gezelligheid, humor en harmonie. We werken hier in een omgeving waar veel mooie, maar ook veel heftige gebeurtenissen plaatsvinden. Daarom vind ik het belangrijk om het ook een beetje luchtig te houden en het op z’n tijd gezellig te maken met het team. Gelukkig gebeurt dat ook. We hebben een hecht team waar we regelmatig iets mee organiseren samen en dat zorgt ook voor een fijne werksfeer.

Voor het werk dat ik doe, is veel geduld nodig. De begeleiding van een team dat is vastgelopen kan bijvoorbeeld soms jaren duren. Je wil namelijk eerst vaststellen waar het misloopt en er vervolgens voor zorgen dat iedereen dit ook kan erkennen. Daarna kun je gaan opbouwen samen en bepalen waar je naartoe wil werken. Ik haal er voldoening uit als ik een lastig vraagstuk heb kunnen terugbrengen tot de kern of als ik mensen, die ergens tegenaan lopen in hun werk of ontwikkeling, weer verder kan helpen. Ik vind het bovendien heel erg leuk om naar het grote plaatje te kijken, om een complex geheel overzichtelijk te maken en om na te denken over de lange termijn.

Over het algemeen schakel ik gemakkelijk af. Ik maak muziek in een bandje en ik hou ervan om op een terrasje te gaan zitten of lekker te koken. Vooral dat laatste is echt een passie van me. Ook daarbij komt mijn geduld erg van pas. Een goede pastasaus kun je bijvoorbeeld prima in een half uurtje maken, maar als die twee dagen staat te pruttelen, wordt de saus echt veel beter. En, zowel bij het koken als in mijn werk, weet ik van tevoren niet precies hoe het er uiteindelijk uit komt te zien maar met de juiste ingrediënten en de juiste volgorde van stappen in het proces, weet ik wel zeker dat het resultaat goed wordt.”


“Ik zie het dan ook als mijn taak om me in te kunnen leven in zowel de mensen op de vloer als de mensen in managementfuncties en alles daartussenin”