Operatieassistent in opleiding

Wil jij de rechterhand van de operateur worden? Lees dan verder. 

 

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met praktijkcoördinator Ilona Schmetz bereikbaar op telefoonnummer 077-3205975. Of met de teamleider Ingrid van Abel via telefoonnummer 077-3205980. Je kunt je vragen ook via de mail praktijkbegeleiding-ok@viecuri.nl stellen. 

Dit wordt je nieuwe baan

Als operatieassistent ben je (mede) verantwoordelijk voor de ontvangst en (pre-per en post) operatieve zorg van onze patiënt. Voor de operatie kan starten draag je ervoor zorg dat de juiste apparatuur aanwezig is en controleer je deze, ook zet je de benodigde instrumenten en disposables klaar. Je bent op de hoogte van de operatietechnieken en de nieuwste innovaties die in ons ziekenhuis gebruikt worden. 

De taken van de operatieassistent kunnen verdeeld worden in drie onderdelen: Instrumenteren, assisteren en omlopen.

Instrumenteren
Als instrumenterende geef je de operateur op het juiste moment de benodigde instrumenten aan, daarvoor is nodig dat je precies op de hoogte bent van het operatieverloop en de anatomie. Tijdens de operatie bewaak je de steriliteit en ben je in staat tot het inspelen op plotselinge veranderingen die kunnen optreden.

Assisteren
Als assisterende ben je de rechterhand van de operateur dit houdt o.a. in dat  je ervoor zorgt dat deze een goed overzicht heeft van het operatiegebied door het openhouden van de wond, je presenteert weefsel, neemt klemmen af van bloedvaten en je knoopt gelegde hechtingen.

Omlopen
Als omloop ben je de schakel tussen het "steriele" operatieteam en de "onsteriele" omgeving. Je geeft indien nodig steriele materialen aan de instrumenterende en je volgt het operatieverloop, zodat je kan inspelen op veranderingen.
Tijdens de operatie verzorg je de digitale administratie en indien nodig beantwoord je de telefoon.

Wil je een beter beeld krijgen van de functie operatieassistent? Bekijk dan het onderstaande filmpje. 

 

Welkom in het team

VieCuri beschikt over een OK-complex dat in Venlo bestaat uit 7 en in Venray 2 operatiekamers. Daarnaast is VieCuri recentelijk gestart met de plannen voor het bouwen van een geheel nieuw ultramodern OK-complex. Met uitzondering van cardio chirurgie en grote neuro-chirurgie zijn alle specialismen bij ons vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er zelfstandige behandelkamers op poliklinieken, een verkoeverkamer, een sterilisatieafdeling, een pijnpoli en een preoperatief bureau. In totaal werken er circa 200 medewerkers binnen onze OK-organisatie. Je wordt onderdeel van een divers team. 

Kernbegrippen zijn: topklinische zorg, onderwijs en opleiding, transparantie, klinisch onderzoek en samenwerking, zowel binnen VieCuri als in een grote regio. We zijn op zoek naar diverse collega’s die met de opleiding operatieassistent willen starten en ons team komen versterken.

Samen met je collega's en andere operatieprofessionals werk je in een hecht team.  

Wat breng je mee?

Om optimaal te kunnen samenwerken in een multidisciplinair team ben je flexibel en stressbestendig. Je hebt een rustige uitstraling en beschikt over goede contactuele eigenschappen. 

Jouw kernkwaliteiten zijn:

 • Samenwerken
 • Grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel
 • Nauwkeurig
 • Leergierig
 • Technisch
 • Zelfstandig

Instroomeisen van de opleiding, je kunt zowel als schoolverlater als MBO/HBO kandidaat instromen. Met de volgende profielen kun je starten met de opleiding operatieassistent:  

 • Afgerond HAVO of VWO diploma (bij voorkeur profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek); De opleiding duurt voor jou 4 jaar. 
 • OF: MBO-V diploma. De opleiding duurt voor jou 3 jaar. 
 • OF: HBO-V diploma. De opleiding duurt voor jou 2 jaar. 
 • OF: HBO Medische Hulpverlening. De opleiding duurt voor jou 2 jaar. 

Je wordt toegelaten na het positief afronden van onze selectieprocedure en het assessment van Zuyd Hogeschool. 

We hebben je veel te bieden

Je gaat de opleiding tot operatieassistent volgen aan Zuyd Hogeschool. Deze opleiding is een erkende bachelor opleiding. Voor havo en vwo kandidaten geldt; de eerste 2 jaar ben je voltijd student; de laatste 2 jaar is gecombineerd met werken; één dag per week naar de hogeschool en 4 dagen werken op de OK in VieCuri. Dan krijg je dus ook salaris. 

Voor de mbo-v kandidaat duurt de opleiding 3 jaar en voor de hbo-v kandidaat en de HBO Medische Hulpverlening 2 jaar. Voldoe je aan één van deze 3 profielen dan krijg je meteen een leer- arbeidsovereenkomst met salaris.  
Na het behalen van het diploma hebben wij de intentie om je een vast dienstverband als operatieassistent aan te bieden. 

Uiteindelijk zien de arbeidsvoorwaarden voor een operatieassistent (na afronding van de opleiding) er als volgt uit: 

 • Je ontvangt een overeenkomst voor onbepaalde tijd, met inachtneming van de reguliere proeftijd. Het aantal uren wordt in overleg vastgesteld; 
 • Salariëring geschiedt afhankelijk van leeftijd en ervaring, volgens FWG 55 (max € 4.227,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek, excl. eventuele ORT);
 • Je ontvangt 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • Je kunt (ook al gedurende je opleiding) gebruik maken van een groot aanbod van e-learnings die je helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

  En daarnaast biedt VieCuri onder de naam FlexieCuri nog een aantrekkelijk pakket flexibele arbeidsvoorwaarden aan, zoals korting op sportarrangementen en/of verzekeringen.

Praktische informatie

Locatie Venlo-Venray

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met praktijkcoördinator Ilona Schmetz bereikbaar op telefoonnummer 077-3205975. Of met de teamleider Ingrid van Abel via telefoonnummer 077-3205980. Je kunt je vragen ook via de mail praktijkbegeleiding-ok@viecuri.nl stellen. 

Wij presenteren ons ook online op de open dag van Zuyd Hogeschool en de HAN. Kijk voor meer informatie op hun website. Wil je een beter beeld te krijgen van de functie? Dat kan! Informeer bij Ilona of Ingrid naar de mogelijkheden. 

Wil jij je verder ontwikkelen als operatieassistent en ga je de uitdaging aan?
Stuur dan jouw gemotiveerde reactie vóór 22 maart 2021 via de button "Solliciteren".