Operatieassistent in opleiding HAN CZO 2.0

Contact over vacature

Dit wordt je nieuwe baan

Als operatieassistent ben je (mede) verantwoordelijk voor de ontvangst en operatieve zorg van onze patiënt. Voor de operatie kan starten, zorg je ervoor dat de juiste apparatuur aanwezig is en controleer je deze. Ook zet je de benodigde instrumenten en disposables klaar. Je bent op de hoogte van de operatietechnieken en de nieuwste innovaties die in ons ziekenhuis gebruikt worden. 

De taken van de operatieassistent worden verdeeld in drie onderdelen: Instrumenteren, assisteren en omlopen.

Instrumenteren
Als instrumenterende geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten aan. Daarvoor is het nodig dat je precies op de hoogte bent van hoe een operatie verloopt en van de anatomie. Tijdens de operatie bewaak je de steriliteit en kun je direct inspelen op plotselinge veranderingen die kunnen optreden.

Assisteren
Als ok-assistent ben je de rechterhand van de chirurg. Dit houdt o.a. in dat je ervoor zorgt dat deze een goed overzicht heeft van het operatiegebied door het openhouden van de wond. Daarnaast presenteer je weefsel, neem je klemmen af van bloedvaten en knoop je gelegde hechtingen.

Omlopen
Als omloop ben je de schakel tussen het "steriele" operatieteam en de "onsteriele" omgeving. Je geeft steriele materialen aan de instrumenterende en je volgt het operatieverloop, zodat je kan inspelen op veranderingen. Tijdens de operatie verzorg je daarnaast de digitale administratie en beantwoord je de telefoon.

Wil je weten hoe een dag als operatieassistent op de OK van VieCuri eruit ziet? Bekijk dan dit filmpje: 

https://bit.ly/3NARExi

De afdeling en je collega's

VieCuri beschikt over een OK-complex dat in Venlo bestaat uit 7, en in Venray 2 operatiekamers. Daarnaast is VieCuri recentelijk gestart met het bouwen van een geheel nieuw ultramodern OK-complex. Met uitzondering van cardio chirurgie en grote neurochirurgie zijn alle specialismen bij ons vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er zelfstandige behandelkamers op poliklinieken, een afdeling recovery, een sterilisatieafdeling, een pijnpoli en een preoperatief bureau. In totaal werken er circa 200 medewerkers binnen onze OK-organisatie. Je wordt onderdeel van een divers team. 

Kernbegrippen zijn: topklinische zorg, onderwijs en opleiding, transparantie, klinisch onderzoek en samenwerking, zowel binnen VieCuri als in een grote regio. Samen met je collega's en andere operatieprofessionals werk je in een hecht team.  

Dit ben jij

Om optimaal te kunnen samenwerken in een multidisciplinair team ben je flexibel en stressbestendig. Je hebt een rustige uitstraling en beschikt over goede contactuele eigenschappen. 

Jouw kernkwaliteiten zijn:

 • Samenwerken;
 • Grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Nauwkeurig;
 • Leergierig;
 • Technisch;
 • Zelfstandig.

Je kunt zowel als schoolverlater als mbo/hbo-kandidaat instromen. Met de volgende profielen kun je starten met de opleiding operatieassistent:  

 • Afgerond havo of vwo diploma (bij voorkeur profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek);
 • Of: mbo 4 diploma;
 • Of: mbo-v diploma;
 • Of: hbo-v diploma.

Je wordt toegelaten na het positief afronden van onze selectieprocedure

Dit bieden wij

Je gaat de opleiding tot operatieassistent volgen aan de HAN in Nijmegen. Deze opleiding is geen officieel erkende bachelor opleiding maar voldoet wel aan niveau NLQF 6. De eerste 3 maanden ga je voltijd naar school. Dit is de BVP periode. Daarna kom je werken op de operatiekamer en ga je 1 dag in de week naar school. Je bent dan in dienst van het ziekenhuis en krijgt een leer-arbeidsovereenkomst.  

Na het behalen van het diploma hebben wij de intentie om je een vast dienstverband als operatieassistent aan te bieden. 

Uiteindelijk zien de arbeidsvoorwaarden voor een operatieassistent (na afronding van de opleiding) er als volgt uit: 

 • Je krijgt een contract voor onbepaalde tijd;
 • Het salaris wordt ingeschaald in FWG 55 volgens de cao Ziekenhuizen en is afhankelijk van leeftijd en ervaring. maximaal €4.842,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek, excl. eventuele ORT);
 • Je ontvangt 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • Een aantrekkelijke regeling voor het reizen met openbaar vervoer met korting tussen 30% en 60%;
 • Je kunt (ook al gedurende je opleiding) gebruik maken van een groot aanbod van e-learnings die je helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

En daarnaast biedt VieCuri onder de naam FlexieCuri nog een aantrekkelijk pakket flexibele arbeidsvoorwaarden aan, zoals korting op sportarrangementen en/of verzekeringen.

Dit zijn wij

VieCuri is een topklinisch ziekenhuis. Met verstand van zaken en gevoel voor mensen dragen wij zorg voor de gezondheid van alle inwoners in Noord-Limburg. Dát is onze missie. 

We leveren naast medisch specialistische zorg ook complexe zorg. Patiënten van (ver) buiten de regio komen hiervoor naar ons ziekenhuis. We zijn ambitieus op het gebied van onderzoek, opleiding en innovatie. Naast de behandeling van ziekte, richten wij ons op het gezond(er) worden en blijven van onze patiënten. Daarnaast zijn we een belangrijke opleidingsplek voor artsen, verpleegkundigen en andere behandelaars. Wij willen groeien. In alle opzichten. En dat doen we ook. Niet alleen met bijvoorbeeld de bouw van een nieuw OK-complex, maar ook als het gaat om jouw persoonlijke groei. Jouw welzijn en werkplezier vinden wij erg belangrijk. 

 

Vragen?
Stel ze aan Loes

 

 

 

Loes Thijssen-Houben
Adviseur Recruitment

E loeshouben@viecuri.nl
M 06 57411108
T 077 3205022